Què va passar la nit de dissabte a la Festa Major Alternativa 2022?

Comunicat i cronologia dels fets de l’Assemblea FMA 2022

Volem recordar, a les portes de celebrar la 20a FMA a l’Ateneu Santboià, que la Festa Major Alternativa 2022 no es va poder celebrar tal com havia estat programada. Dissabte a la nit, les tensions i conflictes a les portes d’accés per part d’algunes persones que volien entrar al recinte costi el que costi, tot i les indicacions de les persones de seguretat que l’aforament era complet, van provocar que la programació de dissabte a la nit s’hagués d’interrompre.

L’Organització de la FMA 2022, formada per persones voluntàries, vam haver de fer front a situacions de molta tensió i vam patir por davant les actituds violentes i agressives d’algunes persones puntuals. Vam haver de vetllar per la integritat física de les persones del cos de seguretat privada contractades i ens hem sentit maltractades i abandonades per part de la Policia Local, que, davant els fets que van succeir, va mantenir-se en moltes ocasions al marge.

Publiquem a data d’avui aquest comunicat perquè, abans de celebrar la 20a FMA, volem condemnar els comportaments que van tenir algunes persones puntuals i compartir amb tothom quins van ser els fets que van ocórrer i com els vam viure des de l’Organització, perquè volem evitar que res semblant pugui ocorrer, així com no passar per alt el comportament de la Policia de Sant Boi.

Aquesta pròxima edició que ara s’apropa, lluitarem perquè ningú aprofiti aquests fets per fer mal a la FMA. Continuarem treballant i ens deixarem la pell perquè la FMA sigui una gran festa, segura i amb tolerància zero a les actituds agressives i violentes.

Visca la FMA, ara i sempre!

Cronologia dels fets

Posem en antecedents: nit de divendres

La nit de divendres va haver-hi moltíssima gent als jardins de l’Ateneu des de ben aviat. El flux de gent durant la nit va ser: entrada al recinte des de La Terrasseta (porta del carrer Maria Girona) i sortida per la porta del carrer Agramunt.

L’elevat nombre de persones assistents va provocar alguns conflictes puntuals als accessos i, també, algunes persones ho van aprofitar per robar mòbils mentre la gent estava distreta i s’ho estava passant bé. L’Organització vam rebre diverses alertes i ho vam notificar a les persones de seguretat i a la Policia Local, perquè ho tinguessin en compte.
L’endemà, des de l’Organització es decideix prendre mesures per garantir una festa segura i agradable per tothom: s’ampliarà el cos de seguretat privada de l’empresa Protecta (de 5 a 8 persones) i es reduirà l’aforament.

A més, la Policia Local decideix invertir el fluxe de circulació: dissabte l’entrada al recinte serà pel carrer Agramunt i la sortida s’efectuarà per La Terrasseta, amb l’objectiu de que la policia pugui controlar millor les persones que abandonen la festa.

Nit de dissabte

00.30 h 

El personal contractat per oferir el servei de seguretat privada i control d’accessos Protecta informa a l’Organització de que l’aforament és complet. L’accés pel carrer Agramunt queda restringit i només es deixa entrar quan surt algú. Es va començant a formar una cua de persones que s’esperen per entrar.

01.30 h 

Una hora després, s’han acumulat moltes persones que esperen per entrar per la porta del carrer Agramunt. La gent comença a pressionar les persones de seguretat privada que es troben a la porta, que unitaralment decideixen tancar i assegurar-la amb brides per evitar que la gent l’obri a la força i hi hagi una allau de gent o persones colant-se.

La situació és tensa i la Policia es presenta al lloc i, davant l’acumulació de persones al carrer Agramunt, decideix que l’Organització gestioni un canvi en el fluxe dels accessos i es torni al plantejament inicial: a entrar per La Terrasseta i sortir per Agramunt.

Des de l’Organització exposem a la Policia que el canvi per invertir els accessos per dissabte l’havien ordenat ells i que, la gestió de l’acumulació de gent a la via pública ha de ser seva: persones amb formació en l’àmbit de la seguretat. O, si més no, ho hem de fer junts. Però la Policia marxa.

Mentrestant, als jardins continua la festa amb un molt bon ambient i sense cap incidència, amb totes les persones participants alienes a quina és la situació a l’exterior.

Des de l’Organització es procedeix a fer el que ha ordenat la Policia: es demana a les persones acumulades al carrer Agramunt i que fa més de 40 minuts que esperen, que baixin a La Terrasseta i es posin a fer una nova cua allà. Una decisió que genera moltes mostres de rebuig i malestar, les persones es queixen que perdran l’ordre a la cua i que els primers seran els últims amb el canvi. L’ambient es posa molt tens.

Després de la nostra insistència i les nostres peticions de suport per dissoldre el tumult al carrer Agramunt, la Policia Local torna i crea un cordó de seguretat entre el carrer Agramunt i el passatge Escanilla. Provocant que les persones acumulades no vulguin marxar per por a represàlies. Per què no es va realitzar un cordó de seguretat des de dalt del carrer Agramunt per acompanyar les persones cap a baix a La Terrasseta i així dissoldre el tap.

03.00 h

S’aconsegueix dissoldre el tumult de persones que es trobaven al carrer Agramunt (tot i que no deixa d’haver-hi gent) i ara més persones es concentren a La Terrasseta. Hi ha tantes persones que des de l’Organització es pateix per una possible allau. Membres de l’Organització baixen a l’accés i es troben un ambient molt tens: dos membres del cos de seguretat privada Protecta es troben desbordats, aturant amb el mateix cos i fent força per mantenir restringit l’accés. 

Persones de l’Organització intenten dialogar amb les persones de les primeres files que volen entrar, però no volen dialogar i segueixen pressionant. Un membre de l’Organització puja a l’esquena d’una persona de seguretat amb l’objectiu de fer-se sentir entre la multitud i, des de la situació elevada, comunica a què l’aforament està complet, que no es pot entrar. Es demana comprensió perquè l’Organització està formada per persones voluntàries i que s’està vivint una situació que no agrada a ningú. Moltes de les persones acumulades fan saber que la seva intenció és entrar tant sí com no.

La situació és molt tensa, hi ha empentes des de darrere i es pressiona molt a la porta. Dos dels membres de l’Organització que havien baixat a l’accés es retiren per tornar a trucar a la Policia per demanar ajuda, mentre que l’altre membre de l’Organització es queda amb les dues persones de seguretat.

És aleshores quan comença una baralla al costat de la porta i la gent crida i té por perquè es veuen navalles. Una persona de l’Organització intenta arribar corrents a un cotxe de la patrulla urbana amb 3 membres a dins que s’ho miren tot des del costat de l’Ajuntament. La Policia diu que no tenen per què actuar i que això passa “perquè hi ha una mala gestió de la programació: tot tanca d’hora i el jovent va on sigui”. Aleshores, agafa la ràdio i es comunica amb el caporal.

Mentre s’avisa a la Policia de la baralla que hi ha a la porta, hi ha una allau: comença a entrar gent, alguns cauen a terra. Quan s’aconsegueix tancar la porta han entrat unes 100-200 persones al recinte. Les persones de seguretat privada decideixen aguantar amb la porta tancada fins que la Policia actuï i controli la situació fora. La gent comença a llençar objectes de tota mena a la porta: pedres, contenidors… Les persones de seguretat i un membre de l’Organització aguanten la porta amb el mateix cos. La porta cada vegada té més bonys a causa dels impactes rebuts, la Policia mentrestant, dins el cotxe patrulla, segueix negant-se a actuar. Al cap de 30 minuts aguantant, es posa el cadenat a la porta per por que aconsegueixen obrir-la des de fora i torni a haver-hi una allau.

Mentrestant, des de l’Organització truca 2 vegades 112 per explicar que la Policia Local no está fent res i s’ho mira des de la porta. Per altra banda, també hi ha persones que estan intentant accedir als jardins des d’altres punts del perímetre del recinte: antics jardins, zones en runa…

L’Organització atura la festa per comunicar a les persones que estan a dins dels jardins la situació de tensió i violència que s’està vivint a fora. S’aturarà la festa amb l’objectiu de contribuir que es relaxin els accessos.

3.45 h

Finalment, arriben reforços policials (3 policies més i el Caporal) i fan un cordó de seguretat davant la porta d’accés de La Terrasseta i informa que l’aforament està complet. La gent es tranquil·litza i comença a marxar.

4.00 h 

L’Organització decideix reprendre la festa en veure que la situació a l’accés està controlada. Però de sobte, el cos de seguretat privada informa que per la porta del carrer Agramunt es torna a complicar la situació, donat que allà la Policia no ha format cap cordó i torna a haver-hi molta pressió per part de gent que vol entrar. Per aquest motiu, l’Organització decideix no reprendre la festa i tancar, després d’explicar a tothom que estava al recinte el perquè de la decisió.

L’Organització demana a Mossos d’Esquadra (que continua derivant tot a la Policia) i Policia que hi hagi presència policial a la porta d’Agramunt per garantir que tothom pot abandonar el recinte amb seguretat. Mentre es té aquesta conversa, 3 persones accedeixen fins a gairebé la pista de ball del recinte, cridant amb actitud agressiva i violenta, amenaçant de l’Organització aturen aquestes tres persones i les fan retrocedir fins a la porta, entre crits i insults.

La sortida per la porta del carrer Agramunt ha quedat tancada i bloquejada, donat que algunes persones han trencat la barra d’emergència. Al cap d’uns minuts s’aconsegueix obrir i tothom va sortint.

4.15 h

Amb el recinte a punt de ser buidat del tot per part de l’Organització, la Policia Local es presenta a la pista de ball dels jardins amb una actitud molt poc dialogant i alçant la veu a membres de l’Organització:

Ens diuen frases com: “Per què ens truqueu si no hi ha hagut agressions”, “insultar i empentar no és una agressió”, “si volem, podem fer un informe perquè mai més pugueu tornar a celebrar la Festa Major Alternativa”, entre d’altres.

Davant tots els fets viscuts les nits de divendres i dissabte, l’Organització de la Festa Major Alternativa ens hem sentit maltractades i abandonades per una Policia Local que, en comptes d’ajudar i contribuir a la seguretat i el bon ambient, ha decidit no actuar o actuar de mala gana.

Ens entristeix que, malgrat el bon ambient de festa major que, com sempre, s’ha viscut al recinte de l’Ateneu, les situacions de conflicte i tensió viscudes al carrer i a les portes d’accés per part d’algunes persones puntuals hagin provocat interrompre l’activitat en detriment d’una gran majoria respectuosa.

Ens entristeix que, amb mesos de treball voluntari a l’esquena per organitzar una festa molt especial després de dos anys marcats per la crisi sanitària, la FMA d’enguany no s’hagi pogut celebrar tal i com estava programada.

També ens entristeix que l’Ajuntament de Sant Boi organitzi una festa major amb activitats programades fins només la 1.30h, perquè els joves i la ciutadania en general.

La Festa Major es alegria, compartir i celebrar, i hem de seguir reclamant els carrers, la cultura popular i l’autonomia de tots i totes nosaltres.

Advertisement

Publicat per ateneusantboia

La missió de l’associació Amics de l’Ateneu Santboià és promoure la cultura popular i independent implicant a la ciutadania com agent actiu en la promoció d’aquesta per tal d’afavorir el teixit cultural, artístic i social tot defensant la recuperació de l’espai i el patrimoni històric de l’Ateneu Santboià.

A %d bloguers els agrada això: